Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym
Kuchnia

Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym

Sernik cytrynowy to bardzo orzeźwiająca propozycja na letnie, ciepłe dni. Ciasto to przygotujemy w kilka chwil bez używania miksera. Wystarczy nam zwykła łyżka.

Trzeba jednak przyznać, że ciasto musi swoje odstać w lodówce, co nie zmienia faktu, że warto. Sernik jest przepyszny, puszysty i rozpływający się w ustach.

Przepis na: Nutellówka – likier o smaku nutelli

Idealny do niedzielnej, popołudniowej kawki. Sprawdźcie sami, jak smakuje!

Składniki

  • 750g sera na sernik (kupcie już gotowy)
  • 3 jajka
  • 400ml mleka skondensowanego (słodkiego)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • krem cytrynowy -> PRZEPIS TUTAJ
  • kilka ciasteczek maślanych

Przepis na sernik cytrynowy

  1. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i przy pomocy łyżki dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ale nie robimy tego zbyt długo, aby nie napowietrzać zbytnio masy.
  2. Tortownicę o średnicy ok. 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej przez 60 minut w temperaturze 150 st. C. Pieczemy góra – dół.
  3. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
  4. Następnie wierzch sernika smarujemy kremem cytrynowym, a brzegi obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami maślanymi.

Sprawdź: Bajgle z łososiem oraz bajgle z kozim serem i burakami

Sernik cytrynowy na mleku skondensowanym

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.