Klasyczny łosoś ze szparagami
Kuchnia

Klasyczny łosoś ze szparagami

Klasyczny łosoś ze szparagami to lekkie, pożywne danie obiadowe. Warto zdecydować się na ten obiad w sezonie, kiedy możemy kupić świeże szparagi. Najlepsze będą te zielone, bo są najdelikatniejsze.

Przygotowując zielone szparagi musimy pamiętać, że są one bardzo delikatne i gotujemy je maksymalnie przez 5 minut, gotowanie szparagów dłużej powoduje, że stają się łykowate.

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 450ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina soli
  • szczypta pieprzu

Marynata do łososia

  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przeczytaj również: Bajgle z łososiem oraz bajgle z kozim serem i burakami

Dodatkowo

  • filet z łososia
  • zielone szparagi

Przepis na sos beszamelowy

  1. Do rondelka wsypujemy mąkę i chwilę podsmażamy. Sprawi to, że całość będzie miała orzechowy posmak.
  2. Następnie dodajemy masło, jak rozpuści powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jak sos nam zgęstnieje zdejmujemy z ognia.

Przepis na łososia

  1. Łososia myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na około 15 minut.
  2. Pieczemy go ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Sprawdź również: Domowa pizza – pyszna i smaczna

Przygotowanie szparagów

  1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie.
  2. Szparagi podajemy polane sosem beszamelowym.

Klasyczny łosoś ze szparagami

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.