Crumble z truskawkami
Kuchnia

Crumble z truskawkami

Crumble z truskawkami to błyskawiczny, szybki, prosty deser do przygotowania w kilka minut. Najlepiej przygotować go ze świeżych truskawek, wtedy kiedy są dostępne.

Deser będziecie mogli zrobić zawsze jak zaskoczą Was niezapowiedziani goście. Jest słodki i bardzo zdrowy 🙂

Przeczytaj przepis na: Bajgle z kozim serem i buraczkami

Świetnie pasuje do niego odrobina bitej śmietany, którą przygotujecie dosłownie w 2-3 minuty.

Składniki

  • ok. 300g truskawek
  • 75g masła
  • 100g mąki
  • 50g migdałów
  • 100 g płatków migdałów
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Zobacz jak przygotować: Domowa pizza – pyszna i smaczna

Crumble z truskawkami – przepis

  1. Truskawki myjemy, usuwały szypułki i kroimy w większe plasterki. Układamy je w formie do tarty.  Posypujemy łyżką cukru, dodajemy ekstrakt z wanilii.
  2. Migdały mielimy w młynku do kawy, albo drobno siekamy.
  3. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, płatki migdałów, zmielone migdały, 60g cukru i całość mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę układamy na truskawkach.
  4. Całość pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Crumble możemy podać z przygotowaną bitą śmietaną.

Crumble z truskawkami
Crumble z truskawkami, De

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.