Chleb pszenno- żytni na zakwasie
Kuchnia

Chleb pszenno- żytni na zakwasie

Chleb pszenno- żytni na zakwasie to moje pierwsze podejście do wypieku pieczywa z przygotowanego wcześniej zakwasu. Bardzo się tego obawiałem, bo wymagają one znacznie dłuższego czasu odpoczywania, aniżeli zwykłe pieczywo na drożdżach.

Jednak nie poszło tak źle, wręcz przeciwnie – wypiek się udał i z całą pewnością na stałe zagości w moim repertuarze przepisów.

Najważniejsze jest przygotować wcześniej zakwas, bo bez niego nie przygotujemy tego pieczywa.

Przeczytaj przepis: Domowa pizza – pyszna i smaczna

Składniki na zaczyn

  • 100g zakwasu na chleb
  • 130g wody
  • 100g mąki razowej

Zobacz przepis: Zakwas na chleb

Składniki

  • 400g mąki razowej
  • 350g mąki pszennej
  • 350g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis na zaczyn

  1. Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
  2. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin.

Przepis na chleb pszenno- żytni

  1. Do miski dodajemy wszystkie składniki na chleb wraz z przygotowanym wcześniej zaczynem. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Wystarczą 3-4 minuty wyrabiania
  2. Ciasto zostawiamy w misce przykryte folią spożywczą, najlepiej na całą noc.
  3. Rano wyjmujemy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok. 40 minut.
  4. Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę, aby ostygł.

Chleb pszenno- żytni na zakwasie Chleb pszenno- żytni na zakwasie Chleb pszenno- żytni na zakwasie

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.